EFT

Innerlijke rust met EFT

EFT (Emotional Freedom Techniques) is een simpele en doeltreffende techniek waarbij je je gedachten vestigt op jouw specifieke klacht terwijl je met je vingers en handen accupunctuurpunten beklopt. Het wordt beschouwd als een van de meest succesvolle en effectieve methoden om meer innerlijke rust te ervaren. 

We hebben allemaal emoties die zich hebben vastgezet in ons geheugen. Hoe heerlijk zou het zijn als we die emoties loskoppelen van de gebeurtenissen die ze opwekken?

(Bron Yvonne Toeset)

“The cause of all negative emotions is a disruption in the body’s energy system”

Gary Craig

Rond 1980 was Mary onder behandeling voor haar ernstige watervrees bij dokter Roger Callahan. Na 8 maanden behandeling met traditionele psychotherapeutische technieken was er nog niet of nauwelijks vooruitgang geboekt. .

Tijdens een sessie vertelde Mary dat ze erg misselijk werd als ze dacht aan water. Callahan, geschoold in Chinese geneeskunde en acupunctuur, vroeg Mary met haar vinger te kloppen op het meridiaanpunt dat hoort bij de maag. Tot verbazing van hen allebei verdween de misselijkheid. Sterker, ook de angst voor water bleek over te zijn, definitief.
Dr. Callahan ontwikkelde op basis van deze ervaring Thought Field Therapy (TFT). Een therapie, die bestaat uit verschillende protocollen, volgordes van het kloppen op acupunctuurpunten voor verschillende klachten.

Gary Craig, ingenieur, coach en NLP-Master werd één van de studenten van dr. Callahan. NLP staat voor Neuro Linguistisch Programmeren en is een geheel van technieken waarbij inzicht uit de taalpsychologie, gedragstherapie en hypnotherapie worden gebruikt.

Hij stelde kritische vragen en vroeg zich af of het nodig was om de verschillende lastige protocollen te volgen. Door veel testen ontwikkelde Gary Craig uiteindelijk het basisrecept om emotionele en lichamelijke klachten te behandelen: Emotional Freedom Techniques.

Gary Craig vond dat de resultaten die te behalen vielen met EFT voor iedereen beschikbaar moesten zijn en stelde zijn handleiding gratis beschikbaar. In 1995 ontstond de eerste videocursus.

(Bron https://www.stichting-eft.nl/)