Ego-versterkende hypnose

Veel cliënten komen in therapie met het gevoel niet veel meer aan te kunnen: ze zijn uitgeput, zitten met een mix van problemen en zijn in vele gevallen schijnbaar plots wakker geschoten uit een roes die hen soms jarenlang deed leven aan de oppervlakte van het bewustzijn.

Ego-versterkende en motivatie-verhogende technieken hebben tot doel om cliënten te helpen om terug invloed te krijgen op het leven en zich daardoor meer voor het oplossen van de dagelijkse problemen in te zetten.

Een typische hypnotische techniek is bijvoorbeeld om de cliënt zich te laten voorstellen dat hij of zij met succes een moeilijke taak volbrengt of een moeilijke situatie overleeft, maar daar ook een gevoel van triomf aan overhoudt.

Bron Erik de Soir

Wat is het precies? Je kan hypnose zien als meditatie met een doel. Al eeuwenlang wordt meditatie gebruikt om mensen te helpen de geest te temmen, je kan de geest vergelijken met een wild paard dat moet getemd worden, het doel is om innerlijke rust te vinden en  automatisch worden je gedachten stil. Maar hypnose gaat nog een stap verder, hypnose voegt een doel toe.

En hoe gaat dat dan juist? Tijdens een hypnotherapie sessie begeleid de therapeut jouw lichaam en geest naar een staat van verhoogde ontspanning en bewustzijn (net zoals je zou verwachten van een meditatie). In deze toestand verandert de manier waarop onze hersenen zich gedragen. Onze geest wordt volledig ontspannen en we hebben toegang tot ons onderbewustzijn. In feite kunnen we de kritische geest omzeilen en rechtstreeks naar die innerlijke stem gaan en er rechtstreeks tegen praten. En als we in een staat van hypnose zijn, worden onze hersenen zeer ontvankelijk voor suggesties. Daarom, wanneer we mantra’s horen in deze staat van bewustzijn, zoals “je zult vertrouwen voelen in wat je doet”, zal de geest dit vasthouden. We hebben de kritische bewuste laag omzeild die altijd en alles beoordeeld over wat we horen en wat er gezegd wordt.

Je zal nu misschien denken, is dat alles wat er nodig is? En het korte antwoord is ja. Hypnose voor een laag zelfbeeld kan zeer complex zijn, een hypnose therapeut kan verschillende technieken gebruiken om het onderbewustzijn te versterken en te herstellen. Maar wat ook de techniek is, het idee is hetzelfde. In een staat van hypnose zijn we in staat om nieuwe, meer nuttige en ondersteunende informatie aan het onderbewuste tot te voegen. En tegelijkertijd kunnen we eraan werken om negatieve denkpatronen los te laten die in de eerste plaats problemen met ons zelfbeeld veroorzaken.

Bron https://www.mindnet.be/zelfvertrouwen